Nye og gl. nyheder på radio- og tv-området

HVAD ER EN MUX?

Når der tales om hvorledes tv-signalet udsendes, hører du ofte ordet "MUX" anvendt, men ved du hvad det er ?


MUX er en forkortelse for Multipleks.

 

En MUX er en hel gruppe af digitale tv-kanaler, der bliver samlet og udsendt på samme tid som ét samlet signal.

 

Dette samlede signal bliver ude i hjemmet hos den enkelte forbruger modtaget og dekodet af en digital modtageboks (der eventuelt kan være indbygget i selve tv-apparatet) og delt op på de mange forskellige tv-kanaler, der oprindelig var samlet i MUX'en, da den blev sendt ud.

 

Når man overhovedet "multiplekser" (statistisk multipleksing), skyldes det, at de kanaler, man sender ud samlet i MUX'en, bedre kan udnytte den plads, der er til rådighed – man kan derved bl.a. sende i bedre kvalitet.

Bag om DR

Her er DRs hovednerve

26. jul. 2012


I et stort ovalt glasbur ligger kernen af DR. Her er mørkt, og det er primært lysglimt fra de mange skærme, som giver lys i rummene bortset fra de små spotlys, der kaster lyskegler på de mange mikserpulte og knapper.

"Vi er det sidste punkt inden et program rammer hr. og fru Danmark," siger Henriette Helweg-Larsen, der er projektkoordinator i DR Udsendelse.

Al radio og tv fra DR går gennem disse kontrolrum inden signalerne sendes ud til lytterne og seerne via antenne, kabel eller internet. Her er altid liv. Bag glasset er der folk døgnet rundt, alle årets dage.

Det er deres job at overvåge, hvad DR sender, så der ikke er stille i radioen eller sort skærm på fjernsynet. De har travlt, når der er teknisk uheld eller TV Avisen går over tid, fordi der netop er blevet udskrevet valg eller andre situationer.

"Hvis vi gør vores arbejde rigtigt, så oplever seerne og lytterne bare en række programmer, der kommer som perler på en snor. At vi så sidder og kæmper og hiver i håndtag, opdager de ikke," siger Henriette Helweg-Larsen.

Jobbet kaldes 'continuity' med et fagudtryk, da opgaven er, at skabe en sammenhæng i programfladen. I værktøjskassen har continuity-produceren en række redskaber, som eksempelvis at sætte en kortere eller længere programreklame på mellem to udsendelser, så hullet bliver fyldt ud og næste udsendelse starter til tiden.

Samtidig arbejder continuity-produceren tæt sammen med speakeren, der hver aften på DR1 og DR2 fortæller seerne, hvad der kommer i tv og kan informere ved et teknisk uheld.

"Vi har også en række nødudsendelser, vi kan sætte på. På tv kan vi måske vise en kort naturfilm eller et sketch-show, hvis der er nogle minutter, der skal fyldes ud. I radioen kan vi spille noget musik, der passer til programmet," siger Henriette Helweg-Larsen.

Styr på signalerne
En anden vigtig funktion i glasburet er, at holde styr på de mange signaler, det foregår i Master Control Room, som det kaldes. Når en sendevogn er ude i landet og skal koples op til et studie i DR Byen, så er det her forbindelsen oprettes. Det samme gælder, hvis en reporter skal sende hjem fra en krigszone over satellit eller et andet sted i verden.

Det er ikke hvem som helst, der får lov at komme ind i det ovale glasbur. Sikkerheden er høj, da knudepunktet er helt essentielt for at DR kan blive ved med at sende. Dog kan du være heldig at få lov til at tage et kig gennem glasset på Kulturnatten. 

Henriette Larsen Projektkoordinator (:Foto - DR)

Skriv en ny kommentar: (Klik her)

123hjemmeside.dk
Tegn tilbage: 160
OK Sender...
Se alle kommentarer

| Svar

Nyeste kommentarer

28.04 | 23:17
Bestyrelsen har modtaget 7
22.09 | 11:02
Forside har modtaget 16
15.06 | 13:45
SLS har modtaget 1
03.09 | 21:00
Nyhedsbreve har modtaget 1
Du kan lide denne side
Hej!
Prøv at lave din egen hjemmeside ligesom mig! Det er nemt, og du kan prøve det gratis
ANNONCE