Bred medieaftalen 2015-18

Du kan fortsat lytte til FM-radio

Lukning af FM-båndet kan udskydes

 

 

FM-båndet lukkes ikke som oprindeligt aftalt ved udgangen af 2019, såfremt det medio 2018 kan konstateres, at minimum 50 % af radiolytningen sker digitalt. Kulturminister Marianne Jelved og medieordførerne for alle Folketingets partier har i dag indgået en tillægsaftale, som ændrer på beslutningen om digital radio i medieaftalen for 2015-2018.

 

 

Aftalepartierne vil i stedet følge udviklingen, og når 50 % af lytningen, herunder lytningen i biler, sker digitalt, vil partierne træffe beslutning om tidspunktet for et FM-sluk. I dag udgør den samlede digitale radiolytning ifølge Kulturstyrelsen 26 %.

Kulturminister Marianne Jelved siger:
FM-båndet, som har været anvendt til radio i Danmark siden 1950’erne, har desværre kun plads til et begrænset antal kanaler. DAB- og internetradio giver langt flere muligheder. Et FM-sluk er derfor uundgåeligt – men vi skal have lytterne med. Spørgsmålet er derfor, hvornår det sker. Jeg håber, at vi med tillægsaftalen kan skubbe på en udvikling, så flere og flere vælger at lytte til radio digitalt, i takt med at nye spændende radiokanaler spirer frem til glæde for lytterne.

Tillægsaftalen
Ifølge tillægsaftalen skal der også gennemføres en undersøgelse af lytteradfærden og den teknologiske udvikling. Undersøgelsen skal tjene til fortsat kvalificering af de mediepolitiske beslutninger på radioområdet.

Flere kanaler på DAB og i DAB+-format
Det er et politisk ønske, at der skal være flere radiokanaler på DAB. Der vil i slutningen af året blive flere regionale kommercielle radiokanaler, og i løbet af få år vil antallet af landsdækkende kommercielle radiokanaler også stige, hvis det går, som medieaftalepartierne forestiller sig.

Fremover vil flere kanaler blive sendt i DAB+-formatet. DR P4 udsendes allerede i DAB+, og de regionale kommercielle kanaler vil også blive udsendt i dette format fra slutningen af året. Ifølge de skitserede retningslinjer stiles der efter, at alle DAB-kanaler overgår til DAB+-formatet i slutningen af 2016.

 


Regeringen indgår bred mediepolitisk aftale

Regeringen har i dag indgået en fireårig aftale med alle folketingets partier om blandt andet DR og TV2-regionernes fortsatte virke.

Aftalen betyder, at DR fremover skal have flere danskproducerede programmer til de unge seere, at erhvervslicensen afskaffes, og at der nedsættes et udvalg, der skal bidrage til at ruste dansk public service til fremtidens medieverden.

Kulturminister Marianne Jelved siger:

”DR står overfor store udfordringer, fordi flere og flere borgere selv vælger, hvad de vil se, og hvornår de vil se det. Jeg er glad for, at alle folketingets partier er nået til enighed om at fastholde og udvikle et omfattende og stærkt public service tilbud til borgerne. Public service er med til at binde os sammen som nation, og det er ekstra vigtigt i en tid, hvor danske medier er under pres fra udenlandske spillere.”

Ordfører for Venstre, Ellen Trane Nørby siger:

”Med medieaftalen styrker vi kvaliteten i DRs public service tilbud til lytterne og seerne - fra flere tilbud til børnene, et markant kvalitetsløft af ungdomskanalen DR3 til en styrket regional dækning. Samtidig sikrer vi mere frit valg på TV, økonomiske effektiviseringer hos DR, flere udlægninger af produktioner og en styrket Public service pulje så fra Venstres side synes vi, at vi har lagt et godt fundament for de kommende års public service tilbud til befolkningen.”

Ordfører for Socialdemokraterne, Troels Ravn, siger:

”Jeg er meget tilfreds med, at denne aftale sikrer danskerne høj kvalitet for licensen - et stærkt DR, TV2 og de regionale stationer. Public Service - nyheder, debat, underholdning og kultur, skal være for alle. Det er også positivt, at der bliver satset endnu mere på at lave godt tv for børn og unge."

Ordfører for Dansk Folkeparti, Morten Marinus, siger:

”I Dansk Folkeparti er vi overordnet tilfredse med medieaftalen, og vi hæfter os navnlig ved, at den geografiske spredning i mediedækningen er sikret ved, at Danmarks Radio trods effektiviseringer ikke må skære ned på de regionale kanaler og regional nyhedsdækning, men primært finde besparelserne i DR-Byen. Hertil kommer at en del af brodden er trukket ud af de besparelser, som var planlagt i TV-2-Regionerne, således at den regionale TV-dækning også er sikret fremadrettet. Vi glæder os tillige meget over, at behandlingen af Rigsfællesskabet er udbygget med nyheder fra Færøerne. Hidtil var kun Grønland omfattet, men også livet på Færøerne er relevant, og DR skal være forpligtet til at gøre danskerne bevidste om Rigsfællesskabet. Endelig er vi tilfredse med, at den danskproducerede musik er blevet sat i højsædet, idet DR forpligtes til at fylde 40 procent af radiokanalernes samlede musiksendeflade med dansk musik. Det har længe været et af Dansk Folkepartis store ønsker. Dansk Folkeparti er også glade for, at Musikariet for børn bliver skrevet ind i aftalen som en fast del af DRs Public Service forpligtelser på musikområdet."

Ordfører for Radikale Venstre, Marlene Borst Hansen, siger:

”For Radikale Venstre har det været afgørende, at DR leverer høj kvalitet til borgerne på alle platforme. Uanset alder, køn, bopæl og interesse skal man kunne finde noget interessant hos DR. DR løfter en stor, demokratisk opgave, og derfor giver vi også mange penge til dem. Jeg glæder mig utrolig meget over, at DR skal lave flere spil til børn og unge, og at der kommer flere penge til dansk filmproduktion.”

Ordfører for Socialistisk Folkeparti, Øzlem Cekic siger:

”Vi er glade for, at det lykkes SF at tilføre 30 mio. kr. ekstra til Danmark Radio, der som noget nyt bl.a. skal lave unge-nyheder og bidrage til større valgdeltagelse blandt unge. Og vi har sikret bedre handicapbetjening både på TV2 og DR, så mennesker med et høre-, og synshandicap også får noget for deres licenspenge.” 

Ordfører for Enhedslisten, Jørgen Arbo-Bæhr siger:

”Jeg er glad for, at jeg har fundet penge til at delvis kompenserer for afskaffelsen af erhvervslicensen. Sammen med nogle gode forbedringer for tilgængeligheden for handicappede og for en lettere og billigere adgang for museer og andre kulturinstitutioner til DR´s arkiv, er det et brugbart medieforlig.”

Ordfører for Liberal Alliance, Mette Bock siger:

”Der er mange gode takter i det nye forlig. Erhvervslicensen afskaffes, DR tilføres færre licenskroner, Public Service-profilen skærpes, og de offentligt finansierede medievirksomheder skal effektivisere 2 procent årligt. Forliget trækker i den rigtige retning i forhold til det private marked."

Ordfører for Konservative, Lars Barfoed, siger:

”For Det Konservative Folkeparti har det været vigtigt at sikre en større udlægning fra DR til private producenter og gode rammevilkår for de kommercielle medier, samtidig med at vi bevarer DR som en stærk udbyder af public service og fastholder TV2’s public service-forpligtelser. Den balance er opnået, og jeg er derfor meget tilfreds med den aftale, vi nu har indgået.”

 

Troels Ravn MF - Medieordfører for Socialdemokraterne

Ord fra kulturministeren


Marianne Jelved, Kulturminister siger:

”DR står overfor store udfordringer, fordi flere og flere borgere selv vælger, hvad de vil se, og hvornår de vil se det. Jeg er glad for, at alle folketingets partier er nået til enighed om at fastholde og udvikle et omfattende og stærkt public service tilbud til borgerne. Public service er med til at binde os sammen som nation, og det er ekstra vigtigt i en tid, hvor danske medier er under pres fra udenlandske spillere.”

Kulturminister Marianne Jelved

Aftaleteksten 2015-18

Du finder en pdf version af aftalen på dette link:

Faktaark om medieaftalen 2015-18

På dette link kan du se Fakta-arket i pdf version:


http://kum.dk/fileadmin/user_upload/Faktaark_medieaftale.pdf

Skriv en ny kommentar: (Klik her)

123hjemmeside.dk
Tegn tilbage: 160
OK Sender...
Se alle kommentarer

| Svar

Nyeste kommentarer

28.04 | 23:17
Bestyrelsen har modtaget 7
22.09 | 11:02
Forside har modtaget 16
15.06 | 13:45
SLS har modtaget 1
03.09 | 21:00
Nyhedsbreve har modtaget 1
Du kan lide denne side
Hej!
Prøv at lave din egen hjemmeside ligesom mig! Det er nemt, og du kan prøve det gratis
ANNONCE